lørdag 8. september 2012

Auschwitz/Birkenau


Når vi først var i Krakow måtte vi jo innom Auschwitz leiren, dette var ein sterk opplevelse. Og det var mange ganger tåren kom... Navnet på denne byen er Oswiecim, men når nazistane kom, endra dei namnet til Auschwitz. Auschwitz er ein samlebetegnelse for fleire tyske utryddelseleira under andre verdenskrig.
Leiren blei oppretta til polske politiske fanger.
Inngangen til leiren Auschwitz
Her fekk vi ein guida tur, den varte ei god stund, det var ein sterk opplevelse...

Henrettelseveggen der mange tusen mennesker, hovedsaklig polakker, blei skutt av SS soldater.


Krematorie 1 i Auschwitz

Når omvisning var ferdig, var det busstur til Birkenau. Vi bestemte oss for å ta bilen dit og ikkje ha guide med oss. Vi kom oss ikkje dit før den dagen vi skulle reise vidare til Praha. Dette var og ein sterk opplevelse og vanskelig og forstå at slik ondskap har forekommet...
Denne leiren blei bygga i landsbyen Brzezinka. I denne leiren blei det bygga gasskamrer og krematorier. Frå 1942 blei det stedet for masseutryddelse av jøder.
Birkenau

Bilde frå brakkene i Birkenau leiren. I disse "burene" bodde det minst 5 personer pr. bur! Altså budde det tilsammen minst 30 personer i de 6 burene vist nederst til venstre.

Øverste 2 bilder: Toalettforholdene i leiren var ikkje rare greiene..


Restene av krematorium IV. Her kan du sjå restane av trappa der fangane blei slusa inn i krematoriet for å bli gassa med Zyklon B.

Dusjane i Kanada leiren.

 

John legger stein på eine minnesmerke
Minnesmerke i sjølve Birkenau leiren.

Når ofrene kom til Birkenau med tog, blei dei på togperrongen delt inn i to grupper, arbeidsdyktig eller ikkje. Dei fleste havna i siste gruppa som blei betegna som ikkje arbeidsdyktige.

Dette innlegget har eg brukt lang tid på, det har vore vanskelig å skrive. Dette er ein tur eg aldri kjem til å glømme, har jo hørt om det før, men no kom ein så tett innpå det. Og det er vanskelig å forstå at det har forekommet slik ondskap mot folk, kvinner, barn og menn....
Håper alle for ein fin lørdag og helg. Takk for titten :)
3 kommentarer:

 1. Dette var en fantastisk opplevelse jeg ikke ville vært foruten. Flott innlegg vennen min :D

  SvarSlett
 2. Åsemoren og papen.9. september 2012 kl. 13:07

  Ja dette må nok vera sterke saker,kjenner det vrenger seg i magen og eg blir kvalm. Har store vansker med å forstå ondskapen nokre mennesker set inne med.Takk for du deler dette med oss:D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja dette var ein sterk opplevels...
   Takk for kommentar :)

   Slett

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...